Poslanci PSK schválili regionálnu stratégiu výchovy a vzdelávania

11.06.2013 Prešov

Prešov 11. júna (TASR) – Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na dnešnom zasadnutí schválili Regionálnu stratégiu výchovy a vzdelávania na území PSK na obdobie 2013 – 2015.
Vedúci odboru školstva PSK Karol Lacko upozornil aj na stále platnú štátnu koncepciu výchovy a vzdelávania zhrnutú v projekte Milénium, v ktorej sa uvádza, že na gymnáziách by malo študovať 30 percent žiakov populačného ročníka a zvyšok na ostatných typoch stredných škôl.
Najviac žiakov sa stále hlási na gymnáziá, obchodné a hotelové akadémie. O odborné školy, ktoré ponúkajú robotnícke povolania alebo remeslá však veľký záujem nie je. Stredné odborné školy trápi nedostatok žiakov a preto musia riaditelia uvažovať o racionalizačných opatreniach.
Lacko uviedol, že koncom mája sa uskutočnilo stretnutie všetkých zriaďovateľov v Prešovskom kraji, kde sa o situácii diskutovalo a pripravuje sa ďalšie.
"Do ďalšieho stretnutia majú dať svoje požiadavky na počty tried, ktoré potom spoločne budeme upravovať a na základe takto upraveného materiálu to pôjde do zastupiteľstva vo forme všeobecne záväzného nariadenia," spresnil Lacko. Zdôraznil, že stratégia sa dotýka aj odborov, ktoré sú podobné a pritom školy, kde sa učia, sa nachádzajú napríklad v jednom meste.
"Budeme sa týmto zaoberať, pretože máme v okrese alebo v meste školy, ktoré majú rovnaké zamerania a ani jedna, ani druhá nemá požadovaný počet žiakov," povedal vedúci odboru školstva.
Poslanec Ján Holodňák (KDH, SDKÚ-DS) v diskusii uviedol, že odbor školstva pripravil dobrý materiál. Dôležité podľa neho je, že je to otvorený dokument a dá sa do neho vstupovať.
Kvalitu analytickej časti, ktorá je o stave škôl a požiadavkách trhu práce, ocenil aj poslanec Juraj Hurný (KDH, SDKÚ-DS), regionálnu stratégiu však nepodporil.
"Osobne si nemyslím, že by sme nemali podporovať tých, ktorí sa hlásia na gymnáziá a chcú študovať na vysokých školách," povedal Hurný.
Lacko pripomenul, že z analýzy vyplýva, že v roku 2020 bude v Prešovskom kraji o 1147 stredoškolákov viac ako dnes. Dovedna to predstavuje asi 40 tried.
Regionálnu stratégiu výchovu a vzdelávania na území PSK na obdobie 2013 – 2015 v záverečnom hlasovaní podporilo 43 poslancov, nikto nebol proti a desiati sa zdržali.
 

Vyberte región